2018-08-23

Meningen med hela skiten...

1532441709560793915002776162462.jpg

Av en händelse klickade jag hem en bok som följt mig genom hela sommarsemestern ( målet var att läsa ut en bok, inte ens det lyckades jag med…) – Meningen med hela skiten av Nina Åkestam. 4 år efter att den publicerats, och omdiskuterats, blev den min. Min bibel som jag nu rekommenderat många i min närhet.
Vid första stycket sög den sig in i både hjärta, hjärna men framförallt mage. Jag är ju en känslostyrd person- visst har jag blivit bättre med åren- men min magkänsla brukar  vara både rätt för mig och mitt välmående. Klart att man har nytta av att tänka några extra konsekvenstankar och inte agerar på enbart känsla, men en sak är säker- jag är inte bra på att ta beslut bara för sakens skull, bara för att det eller man ska vara på ett visst sätt.
15324212664902228635381886865163.jpg
Den berömda väggen. Två, tre gånger kanske har jag varit där och nosat. Känt av att det måste till något radikalt, förändringar av både min egen person men även av förutsättningarna. Och frågan är just vems ansvar det är att inte hamna där, förankrad i stress, måsten, prestige, duktighetssyndrom, prestation och rädslan för att vara den som inte pallade trycket. Klart att jag vet att jag är den som styr mitt liv och mitt sätt att vara.
Men jag vill ju så mycket. Att mina barn ska tycka att jag är en bra, rättvis, älskande, uppskattande, närvarande, omhändertagande mamma. Att min man ska älska mitt sätt att visa honom kärlek, ge honom tid, göra honom stolt, vara en bra och klok partner genom livet. För att inte tala om att man väl gärna vill att ens man ska tycka att man är attraktiv. (mina tankar alltså- ingens uttalade krav…) För mina vänner vill jag finnas till, stötta, visa omtanke, visa uppskattning, vara rolig, inspirerande och kreativ.
Men om det bara var det. För det finns ju en karriär också. Eller ett jobb. Eller bara ett jobb. Det kanske är just där vi alla skiljer oss åt. Att ett jobb bara är ett jobb. Nina skriver just om detta i Kraschen- att vara duktig på allt utom att förstå varför man är det… Och när man går runt med det eviga ordet DUKTIG på näthinnan. Vem tjänar på att jag är duktig? Varför säger jag till mina barn att de är duktiga? För vem? För vad?
”Om någon verkar få in orimligt mycket i sitt schema beror det på att något annat tar stryk. Och detta andra är antingen kvaliteten på jobbet, eller den egna hälsan. Många som har varit utbrända vittnar om hur de har gått helt upp i arbetet och inte hunnit med familj och vänner.”
”Personer som är riktigt bra på att säga nej gillar man till och med ännu mer när de gör det, för det känns så naturligt och man uppskattar deras ärlighet”.
I år har vi haft en riktig semester. En avslappnande, avkopplande och givande semester- tid från jobb med familj och vänner. Med mer sömn, tid för det viktiga och för reflektion. Nu ligger min uppgift i att behålla tankarna kring vad som är viktigt. Vissa är ju så starka i detta. Men jag trillar dit gång på gång. Jag hoppas dock att jag har lärt mig. För när jag är 85 och berättar om mitt liv för barn och barnbarn- vad vill jag då berätta? Det har Nina Åkestam fått mig att tänka kring. Hur kul är det att säga att jag hade mina svåraste år på grund av stress mellan 30-45, när min familj och mina barn behövde mig som mest- och att jag aldrig fick tillbaka den tiden? Nej, när jag är 85 vill jag kunna berätta nåt annat. Det är ju meningen med hela skiten.
Boken finns att köpa här.
Ta hand om er. Vet att vi är flera som dealar med HELA SKITEN.
/Klara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar